-Una plataforma en el núvol millora la connexió de les dades d'imatge mèdica entre centres de diferents regions i permet realitzar visualitzacions i avaluacions avançades
En el projecte ROSSETTI participen 16 centres mèdics de tota Espanya, i junts han fet créixer el banc molt més ràpid de l'esperat, amb cinc vegades més pacients participant en aquesta fase del que es preveia en un principi. Això ha estat possible gràcies a la infraestructura escalable i globalitzada en el núvol utilitzat pel projecte, que pot connectar fàcilment dades d'imatge de centres de diferents regions del país. Amb aquestes dades, la plataforma ajudarà en el futur als professionals mèdics a extreure conclusions més ràpides i adaptades dels tractaments endovasculars en l’ictus.
El projecte es va posar en marxa arran d'una recerca realitzada a l'Hospital Clínic Barcelona amb l'objectiu d'avaluar les diferents tècniques utilitzades de tractament mecànic en pacients amb ictus agut, per a determinar quina d'elles és més efectiva. El tractament mecànic en l’ictus consisteix a restablir el flux sanguini cerebral després de reobrir les artèries obstruïdes.
Per a desenvolupar el projecte s'ha comptat amb la col·laboració de Quibim, empresa d’origen Valencià pionera en l'ús de biomarcadors d'imatge per a la medicina de precisió, que també ha creat la plataforma en el núvol QP-*Insights, que constitueix el nucli de ROSSETTI. A mesura que avançava la recerca del Clínic i s'establien col·laboracions amb altres institucions de tota Espanya, es va fer evident que la creixent quantitat de dades recopilades podria ser utilitzada pels especialistes mèdics per a millorar l'atenció als pacients amb ictus a major escala.
La plataforma ROSSETTI compta amb un ampli quadern electrònic de recollida de dades que permet incloure informació clínica, el procediment i les tècniques utilitzades, i informació sobre l'evolució del pacient. Els estudis d'imatge que es realitzen a cada pacient inclouen un TAC preoperatori, una angiografia (una radiografia utilitzada per a comprovar els vasos sanguinis) i un TAC 24 hores després del procediment. Aquestes dades se'n pugen a la plataforma, on els neurorradiòlegs poden realitzar una visualització avançada d'aquests estudis d'imatge per a una correcta valoració del pacient després de cada procediment.
El Dr. Jordi Blasco, Coordinador de Neuroradiologia Intervencionista de l'Hospital Clínic de Barcelona, comenta: «Ha estat increïble veure el ràpid que ha crescut aquest projecte, i que tants professionals mèdics i investigadors de tota Espanya hagin posat el seu esforç conjunt per a millorar l'atenció que podem oferir als pacients amb ictus. També estem molt agraïts a tots els pacients que ens han permès utilitzar les seves imatges de forma anonimitzada per a construir un banc tan potent i impactant. Esperem que això pugui inspirar esforços similars en altres àmbits de l'assistència sanitària. En l'actualitat hi ha moltes dades disperses en institucions, i només si es posen en comú de manera responsable es podrà aprofitar el seu veritable valor».
Els 16 centres mèdics que formen part del projecte ROSSETTI són:
1. Hospital Clínic Barcelona
2. HCU Santiago de Compostel·la
3. Hospital Universitari Central d'Astúries
4. Hospital Clínic Universitari Verge de la Arrixaca
5. Hospital Universitari Reina Sofia
6. Hospital Universitari de Bellvitge
7. Hospital Germans Trias i Pujol
8. Hospital Clínic Sant Carles
9. Hospital Universitari Insular Gran Canària
10. Hospital General Universitari d'Alacant
11. Hospital Universitari de Creus
12. Hospital Universitari de Girona, Doctor Josep Trueta
13. Hospital Universitari Ramón y Cajal
14. Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
15. Hospital Universitari i Politècnic La Fe
16. HU Salamanca
Sobre l'Hospital Clínic Barcelona
L'Hospital Clínic Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de més de 8.000 professionals, és un dels principals centres d'assistència mèdica d'Espanya i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una recerca biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per a formar professionals. Tot això s'emmarca en l'excel·lència d'una gestió equilibrada, amb l'objectiu d'oferir a la societat una medicina humanitzada d'avantguarda.
Sobre Quibim
Quibim és una empresa que dissenya eines pioneres de programari que analitzen la informació continguda en les imatges mèdiques per a millorar la Medicina de Precisió. Amb oficines a Nova York (els Estats Units), Cambridge (el Regne Unit), València, Madrid i Barcelona (Espanya), l'empresa va néixer de l'ambició de convertir la imatge mèdica en un catalitzador per a la millora de la salut. Quibim lidera l'avantguarda en recerca de biomarcadores d'imatge, sent pionera en el desenvolupament d'algorismes avançats que transformen les dades d'imatge en informació útil per a oncologia, immunologia i neurologia. L'empresa aprofita les característiques de les imatges per ressonància magnètica, tomografia computada i tomografia per emissió de positrons per a crear productes sanitaris basats en programari, certificats a nivell internacional, que s'integren perfectament en els fluxos hospitalaris de tot el món. Més de 170 centres utilitzen productes Quibim a tot el món avui dia.
Per a més informació, sol·licitud de materials o concertar entrevistes, pots contactar amb:
TEAM LEWIS
Carlos Muñoz / Sara Pérez | Tel: 919 266 280 / 919 266 717 | quibim@teamlewis.com