-Les institucions busquen agilitzar aquests tràmits per a potenciar el desenvolupament del sector, i la majoria de CCAA no exigeixen ja llicència d'obres per a instal·lar
-Companyies del sector com Samara gestionen també aquests processos i tràmits per a facilitar la transició energètica a les llars
No obstant això, es tracta d'un sector emergent i el procés tècnic que hi ha darrere de cada instal·lació encara és desconegut per a la societat espanyola. En aquest context, Samara, companyia que acompanya a les llars en la transició energètica, ha desgranat els diferents tràmits i les gestions necessàries per a començar a usar instal·lacions solars.
Manel Pujol, cofundador de Samara, estableix els passos clau que conformen el procés d'instal·lació; des de la contractació del servei fins a poder gaudir de l'autoconsum en el nostre habitatge:
- Estudi solar, visita tècnica i petició de Fons Europeus Next Gen: El procés integral de Samara comença amb un estudi solar personalitzat, que té com a objectiu optimitzar la instal·lació emprant un programari propi, així com amb l'informe tècnic on aquesta es planifica. “La nostra proposta de valor de la companyia es basa a facilitar al màxim la transició energètica de les llars a través de tecnologia” assenyala Manel Pujol, cofundador de Samara. Per això, una vegada el propietari decideix apostar per l'autoconsum, la companyia s'encarrega de la gestió i tràmit dels permisos i sol·licituds d'ajudes. El primer incentiu sol·licitat és l'ajuda del Fons de Recuperació, Transformació i Resiliència, creat pel Govern central per a canalitzar l'arribada dels Fons Europeus Next Gen i els futurs fons REPower- EU, gestionats per les CCAA.
- Permisos municipals i desgravació de l’ICIO: Abans de començar la instal·lació, és necessari notificar a l'ajuntament pertinent el començament de l'obra i, en algunes ocasions, fer una sol·licitud d'ocupació de via. La gestió d'aquest permís és en la seva majoria a través d'una declaració responsable i, en casos com Barcelona, per un procés de llicència. Amb la declaració responsable no és necessari esperar a la resposta de l'administració per a començar l'obra, i tots dos formats han substituït en els últims anys al permís d'obra, que alentia el procés en gairebé tota Espanya. Serà en aquest moment previ quan la companyia instal·ladora gestionarà, quan sigui possible, la bonificació de l’ICIO, desgravació municipal que ofereixen alguns ajuntaments.
- Després de la instal·lació física, toca legalitzar la instal·lació: Una vegada posada en marxa la instal·lació a casa, cal legalitzar-la. És un pas obligatori, encara que ja pots començar a autoconsumir l'energia que produeixen les plaques des del primer moment. Això sí, no es pot optar a la compensació per excedents d'energia i beneficiar-se d'encara més estalvi fins que es legalitzi la instal·lació. Per això, en el cas de Samara, és l'enginyer solar qui sol·licitarà la legalització de la instal·lació al Ministeri d'Indústria. Una vegada portada a terme, només queda esperar la resposta del Ministeri, que actualment pot trigar entre dues setmanes i tres mesos.
- Bonificació de l'IBI i justificació de la instal·lació (Next Gen): Després de la legalització, el següent pas és sol·licitar la bonificació de l'IBI municipal que, igual que l’ICIO, varia segons el municipi i es començaria a bonificar a l'any següent al d'instal·lació. A més, després de la sol·licitud inicial, cal justificar la posada en marxa de la instal·lació per a seguir el procés pautat dels Fons Next Gen. Aquesta ajuda, que bonifica 600 euros per kWp instal·lat per a solar en residencial i 490 euros per kWh en bateries, pot variar segons el tamany de la instal·lació i és revisada meticulosament per les autoritats. “És important esmentar que encara que aquests processos poden portar mesos, totes les ajudes estan vigents, almenys, fins al 31 de desembre de 2023”, assenyala Pujol.
- Compensació d'excedents: Un dels punts més interessants després de la legalització, en aquest cas a tractar amb la distribuïdora energètica i la comercialitzadora, és sol·licitar l'anomenada compensació d'excedents. A més de consumir la nostra pròpia electricitat generada per la instal·lació, podem vendre els excedents d'energia que els nostres panells produeixen a la xarxa general, aconseguint augmentar l'estalvi fins al 70% en la nostra factura energètica. El Reial Decret llei 29/2021 estableix que Indústria ha de notificar el punt d'autoconsum a les distribuïdores en un termini de dos mesos màxim i, una vegada aquestes registren els excedents bolcats a la xarxa, la comercialitzadora ha de descomptar de la factura de la llar els excedents produïts per la instal·lació i que pararan a la xarxa general.
Els processos abans esmentats, que concerneixen particulars, companyies elèctriques i institucions, estan en contínua revisió per a buscar la seva agilització i accelerar l'anomenada transició energètica. En tan sols un parell d'anys, la majoria de CCAA han modificat la seva legislació per a accelerar els tràmits urbanístics municipals.
“L'autoconsum ha emergit amb força en l'ecosistema energètic català. És raonable, llavors, que legislació i normativa es vagin adaptant de manera contínua per a facilitar que l'accés sigui cada vegada més senzill”, assenyala Manuel Pujol. “És important transmetre que el procés d'instal·lació i regulació requereix uns terminis com qualsevol altra gestió en la qual participen diversos agents, però ni molt menys és un obstacle que interfereixi a replantejar-nos instal·lar autoconsum”.
Sobre Samara
Samara és la companyia d'energia solar que acompanya a les llars en la seva transició energètica cap a un model més eficient i sostenible, aconseguint un estalvi de fins al 70% en la factura de la llum. Neix el juny de 2022 i ofereix un servei d'energia solar integral de qualitat (plaques solars, bateries i carregadors). Mitjançant el desenvolupament de tecnologia pròpia, Samara simplifica i acosta l'adopció de l'autoconsum als consumidors. Per a això compta amb gestors energètics i equips d'instal·lació propis que acompanyen als seus usuaris durant tot el procés, de principi a fi: des de l'estudi previ 100% personalitzat fins a l'adopció de noves tecnologies, passant per la instal·lació, el manteniment i el monitoratge proactiu, així com en els processos burocràtics i la sol·licitud de subvencions.
Per a més informació, sol·licitud de materials o concertar entrevistes, pots contactar amb:
TEAM LEWIS
Carlos Muñoz / Sara Pérez | Tel: 919 266 280 / 919 266 717 | samara@teamlewis.com